Minden, amit a hazalátogató németek programjairól és a Jó pásztor szobor avatásáról tudni kell

Minden, amit a hazalátogató németek programjairól és a Jó pásztor szobor avatásáról tudni kell

A búcsú mindig ünnep a falu számára, az idei pedig különösen az lesz, mert kitelepített németek és leszármazottaik több mint 30 tagú csoportja látogat hozzánk többek között azért, hogy részt vegyen a restaurált Jó pásztor szobor avatásán. Itt a tervezett program!

 

A németek két napon is Győrsövényházon tartózkodnak majd. 2018. június 23-án, szombaton várhatóan 14.30 körül érkeznek a faluba, az új közösségi házhoz, ahonnan az iskolához sétálnak át, hogy 15 órakor átadják az ajándékként hozott, általuk gyűjtött német nyelvű könyveket az iskolásoknak. Utána temetőlátogatás következik, kb. 18 órától pedig az új közösségi ház udvarán folytatódik a kötetlen program. Győri szállásukra este indulnak vissza. A rokonoknak, barátoknak, más falubelieknek az iskolai program után egészen visszaindulásukig lesz lehetőségük arra, hogy találkozzanak velük, esetleg érdeklődjenek azezúttal Németországban maradt rokonaikról, ismerőseikről, de akár vendégül is láthatják őket otthonaikban.

Másnap, azaz 2018. június 24-én, vasárnap a csoport tagjai várhatóan 9.00–9.30 körül érkeznek Győrsövényházra, és koszorút helyeznek el az Emlékkőnél. Utána egészen délutánig a falu közelében, illetve határában lévő látnivalókkal ismerkednek.

16 órakor dr. Veres András megyéspüspök szentmisét mutat be a győrsövényházi templomban, amelyet a restaurált Jó pásztor szobor avatóünnepsége követ a helyszínen, kb. 17.00–17.15-től. Az ünnepségen beszédet mond Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke, Johann Geigl, az elszármazott németek csoportjának vezetője és Hokstok Imre polgármester. A szobrot dr. Veres András megyéspüspök áldja meg.

Az eseményt követően a meghívott vendégeknek fogadás lesz az új közösségi házban.