A tanévnyitón adták át a felújított iskolát, óvodát, konyhát és az új játszóteret

A tanévnyitón adták át a felújított iskolát, óvodát, konyhát és az új játszóteret

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb beruházása valósult meg Győrsövényházon: csaknem 110 millió forintból megújult az iskolának-óvodának helyet adó épület. A fejlesztést a konyhakorszerűsítéssel és az új óvodai játszótérrel együtt adták át 2020. augusztus 31-én. A képek felkerültek a képgalériába.

 

Tanévnyitó ünnepélyt tartottak a győrsövényházi tagiskolában hétfőn, ami nemcsak azért volt különleges, mert a gyerekek öt és fél hónap után visszatérhettek az intézménybe, hanem azért is, mert az eseményen adták át az európai uniós és hazai támogatásból, valamint az önkormányzat által előteremtett forrásból felújított épületet. Az egykori kúria több célt szolgál: otthont ad a helyi iskolának, óvodának és konyhának, valamint a Vadrózsa Waldorf Általános Iskolának és Óvodának is.

Hokstok Imre polgármester köszöntőjében elmondta: több mint 200 gyermek tölti a létesítményben a mindennapjait, így – az őket kísérő hozzátartozókkal együtt – rendszeresen mintegy félezren fordulnak meg ott. A beruházás során nyílászárócsere, részbeni tetőcsere, fűtéskorszerűsítés, padlás- és homlokzati szigetelés történt, a korszerű villamosenergia-ellátást pedig napelemek biztosítják. A Waldorf-iskola révén új járda is készült. Emellett két másik fejlesztés is megvalósult: a Pénzügyminisztérium 13 millió forintos támogatásából megújult a konyha, míg a Magyar Falu Programból elnyert ötmillió forint révén új játszótér került az óvodaudvarra. A polgármester éppen ezért nem csupán Németh Zoltánnak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnökének és Gyopáros Alpárnak országgyűlési képviselőnek, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak mondott köszönetet a sok segítségért, hanem a kormánynak is, amiért komplexen kezeli a falvak fejlesztését.

A megújult létesítményt Németh Zoltán adta át. A politikus kiemelte: fontos, hogy az iskola egyrészt szép, másrészt olyan legyen, amit könnyebb fenntartani, mert a hatékonyabb energiaellátás nem kerül annyi pénzbe, így több juthat másra, hasznosabbra. „Egy oktatáshoz kötődő épület ránézésre is példát kell mutasson, hogy felhívja a figyelmet arra, a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésére igenis van lehetőség” – jegyezte meg a napelemekre utalva.

Az eseményen a tanévet Burján Imre, az Enesei Általános Iskola új igazgatója nyitotta meg. Hokstok Imre elbúcsúztatta a győrsövényházi tagiskolából távozó Baranyai Zsuzsannát, illetve Hancz Lászlónét, aki nyugdíjasként 2019–2020-ban újra tanított, segítve az intézményt.