Mostantól a használt sütőolajat, zsírt is lehet gyűjteni Győrsövényházon

Mostantól a használt sütőolajat, zsírt is lehet gyűjteni Győrsövényházon

A használt sütőolaj, zsír gyűjtésére szolgáló konténer került ki a Petőfi utcai bolt mögötti szelektív szigetre. Ennek részleteiről, szabályairól itt vannak a részletek. A legfontosabb: kizárólag csavarkupakos PET-palackba szabad gyűjteni, és azt kell lezárva beledobni.

 

A zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban ismét reneszánszát éli. A többszöri sütés folyamán a sütőolajban, zsírban olyan elváltozások jönnek létre, melyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak. Régen rendszeresen újrahasznosították az olajat a háziasszonyok, például mosószappant főztek belőle, amit aztán tisztítószerként használtak. Ma azonban már keveseknek van idejük, lehetőségük ezzel foglalkozni, így igen gyakran a lefolyókba kerül a további sütésre-főzésre alkalmatlan étolaj, vagy ami még rosszabb, gyakran újra elhasználják (pl. rántásba) az előzőleg többszörösen már használt sütőolajat. Pedig a zsiradék, étolaj, ha elfárad, elhasználódik, akkor alkalmatlanná válik a további étkezési célú felhasználásra, mert olyan bomlástermékek képződnek benne, amelyek egy része káros lehet az egészségre, hisz a túlhevülés miatt a használt étolaj rákkeltő anyagokat fog tartalmazni. A közvetlen egészségkárosító hatásán túl a környezetre is károsító hatással lehet, ha nem gondoskodunk megfelelő gyűjtéséről, kezeléséről. Előfordul nem ritkán, hogy háziállatokkal etetik meg, azok húsát elfogyasztva azonban az emberi szervezetbe kerülnek a rákkeltő anyagok. Érthető hát, miért veszélyes háztartási hulladék a használt étolaj!

Környezeti hatásai:

● A csatornahálózatba jutva erősen növeli a szennyvíztisztítók terhelését, mert nagyságrendekkel több oxigén szükséges a lebontásához, mint egy átlagos háztartási szennyvíznek, így rontja a tisztítási technológia hatásfokát. Nagyobb mennyiségben pedig gátolja a tisztítást.

● A lefolyóba, vécébe öntve a csatorna dugulását okozhatja a csővezetékek falára lerakódva.

● A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát.

● Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a vizek oldottoxigén-tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket. Már 1-2 liter használt étolaj is halpusztulást okozhat az állóvizeknél.

● A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Ezért a saját érdekünk és fontos hogy:

● Ne dobjuk a kukába!

● Ne öntsük a lefolyóba vagy a vécébe!

● Ne öntsük ki a talajra!

● Ne etessük vele a háziállatokat!

● Ne öntsük a komposztra!

De akkor mit tegyünk vele? A káros anyagból hasznos anyag lehet. Ehhez azonban össze kell gyűjteni.

Mire figyeljünk oda a gyűjtésnél?

● Kizárólag csavarkupakos PET-palackba gyűjtsük!

●NE üvegpalackba gyűjtsük, mert törékeny, és a feldolgozás balesetveszélyes lesz!

● NE olajos palackba gyűjtsük (mert az nagyon könnyen kinyílik, és az olaj kifolyik!

● Nem szükséges megszűrni, a morzsa nyugodtan belemehet.

● Más szennyezőanyag, egyéb ételmaradék ne kerüljön a használt olajba/zsírba.

● A kihelyezett gyűjtőkonténerbe csak használt sütőolajat/zsírt dobjunk, motorolajat és egyéb szintetikus olajakat semmiképpen se!

● Vigyázzunk a gyűjtőkonténer és környéke tisztaságára, gondosan helyezzük vissza mindig a tetejét.

● Szóljunk a szomszédnak, a családtagoknak, a barátoknak, hogy közös érdek a gyűjtés. A szomszéd által kiöntött olaj a mi földünket, vizünket károsítja, illetve a szennyvizünk tisztítását nehezíti, költségét növeli.