Testvértelepülési megállapodást kötött Győrsövényház és Királyrév

Testvértelepülési megállapodást kötött Győrsövényház és Királyrév

Testvértelepülési megállapodást kötött Győrsövényház és a felvidéki Királyrév 2020. február 16-án Királyréven. A közös programok sorában szerepelt az új lelátó felavatása és egy barátságos labdarúgó-mérkőzés is. A képek felkerültek a képgalériába.

 

Testvértelepülési megállapodást írt alá Hokstok Imre győrsövényházi és Agócs Gergely királyrévi polgármester a szlovákiai településen a két község képviselő-testületi tagjai és számos meghívott jelenlétében 2020. február 16-án. Az ünnepélyes eseményen a két elöljáró kifejtette, bíznak abban, hogy a kapcsolat gyümölcsöző lesz.

A dokumentumban többek között az szerepel, hogy az együttműködés hozzájárul a Felvidék és Magyarország közötti kulturális, gazdasági és társadalmi kapcsolatok fejlődéséhez. A két önkormányzat a jövőben rendszeresen tájékoztatja egymást a falu történéseiről. Emellett többek között megszervezik az intézmények, a civil szervezetek, a művelődési csoportok, a képviselők, az egyének és a sportolók közötti tapasztalatcserét. Támogatják kulturális, művészeti és sportrendezvények megtartását, alkotóközösségek munkáját, fejlesztik a vállalkozói és a piaci kapcsolatokat.

Győrsövényház és a Nagyszombat megyében, a Galántai járásban található, csaknem 1100 lelkes Királyrév (Král’ov Brod) a Szlovákia–Magyarország Együttműködési Programban pályázott közösen európai uniós támogatásra, s ennek kapcsán vették fel egymással a kapcsolatot. A pályázat azóta sikeres lett, amiért Agócs Gergely Berényi Józsefnek, a Nagyszombat megye első alelnökének, míg Hokstok Imre Németh Zoltánnak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnökének mondott köszönetet.

A testvértelepülési szerződés aláírását a királyrévi sportpálya lelátójának avatása előzte meg. Ebből az alkalomból a két falu labdarúgócsapata barátságos mérkőzést játszott, amely 4–4-es döntetlennel végződött. A beruházás azért vált szükségessé, mert a korábbi szerkezet tönkrement egy tavalyi viharban.