Győrsövényházi templom: új ablakok püspöki áldással

Győrsövényházi templom: új ablakok püspöki áldással

Szűz Máriát, Keresztelő Szent Jánost, Szent Istvánt, Szent Lászlót és Boldog Apor Vilmos püspököt ábrázolják a győrsövényházi templomban azok a művészi szépségű ólomüveg ablakok, amelyeket dr. Veres András győri megyés püspök ünnepi szentmise keretében áldott meg 2022. augusztus 27-én. A költségekre a helyi egyházközség a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságától nyert el kilencmillió forintos támogatást. Az esemény képei felkerültek a képgalériába.

 

„Az életszentségre való vágyódás minden emberben ott van, s az egyház tudatosan állítja elénk példaként a szenteket. Mutasson nekem valaki olyan embert, aki ne akarna jó lenni, aki ne akarná, hogy szeressék, aki ne akarna szeretni, aki ne keresné az igazságot, a jóságot. Azt ugyanakkor világosan látnunk kell, hogy a szó igazi, teljes értelmében egyedül Isten szent. Mi, emberek ebből az életszentségből annak mértéke szerint részesülünk, amennyire engedjük, hogy Isten a mi életünkben jelen legyen. Ha engedjük, hogy Isten lelke átjárja életünket, egyre inkább szentekké válunk” – hangsúlyozta szentbeszédében dr. Veres András. Hozzátette: „A teljességre kell törekednünk, és akkor lehetünk mi magunk is boldogok, és akkor tehetjük a körülöttünk élőket is boldoggá. Ehhez nem kell rendkívüli tetteket véghez vinnünk. A hétköznapi dolgok, állapotbeli kötelességeink lelkiismeretes teljesítésével elérhetjük az életszentség célját.”

A szentmisén Hokstok Imre győrsövényházi polgármester, az egyházközségi tanácsadó testület világi elnöke úgy fogalmazott, hogy a fejlesztés Isten dicsőségére, a szentek tiszteletére valósult meg. Köszönetet mondott a támogatásért Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárnak, Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak, a faluban egykor nagybirtokos Fricke család leszármazottjának, Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnek, Fehér Hajnalkának, az ablakok tervezőjének-készítőjének, Németh Róbert asztalosmesternek, a behelyezési munkálatokat végző Patyi Antalnak, az önkormányzati képviselő-testület és az egyházközségi tanácsadó testület tagjainak, valamint mindenkinek, aki segített.

Mészáros Miklós plébános azt kívánta a híveknek, hogy lélekben mindig meg tudjanak újulni, ha eljönnek az Isten házába, és ne csak gyönyörködjenek a szentekben, hanem kövessék példájukat, útmutatásukat.