A győrsövényházi vendégek voltak a meglepetés

A győrsövényházi vendégek voltak a meglepetés

A Nassauische Neue Presse című limburgi napilap, valamint a Bad Camberg-i Camberger Anzeiger hetilap 2018. november 1-i számában cikk jelent meg a 90. születésnapját 2018. november 3-án, illetve 1-jén betöltött Fritz Höckről és Elizabeth Höckről (leánykori nevén: Karpf). Mindketten Győrsövényházon születtek és 1946-ban telepítették ki őket. Igazi meglepetést jelentett számukra, hogy szülőfalujukból érkezett vendégek látogatták meg őket 2018. október 27-én.

A Nassauische Neue Pressében megjelent cikk fordítása:

A Höck család gyökerei Magyarországig nyúlnak vissza

Bad Camberg. A Fritz és Elisabeth Höck (született Karpf) házaspár Bad Cambergben ünnepli mindkettőjük 90. születésnapját. Elisabeth 1928. november 1-jén, Fritz pedig két nappal később született Győrsövényházon (Plankenhausen) Magyarországon. A családhoz tartozik még a két lányuk, Margret és Ingrid a családjukkal, hat unoka, és három dédunoka. A meglepetés: még az ünnep előtt látogatást tett a két ünnepeltnél az egykori magyar szülőfalu, Győrsövényház küldöttsége, akik néhány napot töltöttek el Limburg-Weilburg  járásban.

Az ünnepeltek gyermekkorukat és iskolaéveiket a kitelepítésig egykori szülőfalujukban, Győrsövényházon töltötték. 1946. május 26-án jöttek Weilburgba. Győrsövényház addig majdnem háromnegyed részben németajkú lakosságból állt, akik ápolták a német nyelvet és a német kultúrát, tájékoztat Johann Geigl, a győrsövényházi elüldözöttek és leszármazottaik érdekközösségének szóvivője.

Fritz édesanyja, Maria Höck (született Göltl) volt a Jó pásztor szobor egyik alapítója 1921-ben. A szobrot 2018 júniusában felújítás után ünnepélyesen újra felavatták. Megérkezése után a Höck család 1946-ban Allendorfban élt, a Karpf család pedig Ahausenben. A lakásban csak egy hálószoba volt. Fritz kezdetben a mezőgazdaságban dolgozott egy Stoll nevű gazdánál Gaudernbachban, aztán átment az építőiparba. Édesapja, Josef Höck kőműves volt.
Azután mindketten jó munkalehetőséget találtak Frankfurtban. Fritz Höck majd 40 évig dolgozott a Hoechst AG műszaki részlegén. Elisabeth több évig dolgozott egy frankfurti ügyvéd házvezetőnőjeként.

Az egész Höck család a szülőkkel együtt átmenetileg Frankfurtban élt. Ennek oka a lényegesen jobb munkaerőpiaci helyzet volt. 1958-ban Fritz Höck a bátyjával Aloiszal együtt már 1958-ban bérelt egy házat Bad Cambergben. A jó frankfurti vasúti összeköttetés miatt a család végképp letelepedett Bad Cambergben. Alois megvette a házat. Fritz és Elisabeth Höck felépítették saját házukat 1960-tól 1962-ig az Egerländer utca 8. szám alatt. Még ma is itt laknak a család támogatásával.