A győrsövényházi fejlesztéseket tekintette meg a kormánybiztos

A győrsövényházi fejlesztéseket tekintette meg a kormánybiztos

A Magyar Falu Programban eddig megvalósult fejlesztéseket – az új óvodaudvari játékokat és a közterület-fenntartás segítő eszközöket – tekintette meg Gyopáros Alpár, Rábaköz és Sokoróalja országgyűlési képviselője, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos 2020. május 8-án. A politikusnak Hokstok Imre polgármester és Hancz Gábor alpolgármester adott tájékoztatást a beruházásokról és a tervekről. A képek felkerültek a képgalériába. (Fotók: Szabados Tibi)

 

Győrsövényházon ötmillió forintból a gyerekek biztonsága érdekében új kerítés készült az óvodaudvaron, ahol egy fészekhintát, egy kombinált mászókát és egy háromtornyos, dupla csúszdás játszóvárat is felállítottak. Emellett 9,2 millió forintból a közterület-fenntartást segítő eszközöket – két motoros kaszát, egy traktort, valamint a hozzá való (például fűnyírást vagy hótolást lehetővé tévő) adaptereket és egy pótkocsit – vásárolt az önkormányzat.

Ezeken kívül még egy olyan fejlesztés van folyamatban a tóközi községben, amelyre a program teremtett lehetőséget: megkezdődött az orvosi rendelő 28,4 millió forintba kerülő felújítása. A munkálatok során akadálymentesítés, nyílászárócsere és belső átalakítás történik. Ugyan nem a Magyar Falu Programból, hanem európai uniós támogatásból és a község saját erejéből, de a tavasszal befejeződött az iskola-óvoda épületegyüttesének felúíjtása is.

Gyopáros Alpár többek között elmondta: tapasztalataik szerint a Magyar Falu Program kiírásaira érkező pályázatok számát nem vetette vissza a koronavírus-helyzet, emiatt nem terveznek módosítást az ütemtervben, nincs szükség például a határidők kitolására. A politikus úgy látja, ezek a beruházások egyrészt nagyon fontosak a községekben és a kisebb városokban, másrészt pedig gazdasági hatásuk is jelentős, hiszen fontos bevételi forrást jelentenek a megvalósításban közreműködő sok kisvállalkozás számára. A kormánybiztos hozzátette: a következő időszakban újabb – a falubuszokra és a falusi civil alapra vonatkozó – pályázati kiírás jelenik meg.