101. életévében elhunyt Anna Göltl, a legidősebb győrsövényházi kitelepített

101. életévében elhunyt Anna Göltl, a legidősebb győrsövényházi kitelepített

Anna Göltről, az idén januárban 101. életévében elhunyt legidősebb győrsövényházi kitelepítettről Johann Geigl tollából jelent meg nekrológ az Unsere Post idei 4–6. számában. Az írás itt magyarul is elolvasható.

 

2024. január 12-én hunyt el a 100 éves Anna Göltl, aki 1923. március 23-án született a nyugat-magyarországi Győrsövényházon. A 100. születésnapját tavaly még az Elisabeth-Haus idősotthonban ünnepelte a Limburg-Weilburg járásbeli Waldbrunn Hausen városrészében. Fia, Mathias családjával a közelben, a szintén Limburg-Weilburg járásbeli Beselich-Heckholzhausenben lakik. Anna volt jelen tudásunk szerint a legidősebb élő győrsövényházi kitelepített.

1946. június 6-án érkezett meg Weilburgba, egy 521 fős transzporttal. A szüleivel, Georggal és Magdalenával, több testvérével, Paulával, Lenivel, Willivel és Georggal, valamint kétéves fiával, Mathiasszal Beselich-Heckholzhausenbe került – két másik testvére, Julischka és Gisela azonban Magyarországon maradhatott. Annát fiával a heckholzhausenbeli Borngasséban lakó Adolf Jostnál szállásolták el. Mezőgazdasági munkákat végzett a hat tehénnel rendelkező Jostnál, dolgozott az élelmiszerboltjában, és törődött az ottani háztartással is. Később a férfi újabb élelmiszerboltot nyitott Heckholzhausen új építésű részén, a Neuen Weg 9. szám alatt, amit Anna üzemeltetett és vezetett Jost számára. Az 1970-es évek elején az üzlet bezárt. Ennek oka az élelmiszer-kiskereskedelmi ágazatban bekövetkezett szerkezeti változásban rejlett. Jost akkor már régen csatlakozott a SPAR-csoporthoz (Hammerschlag cég, Limburg). A régóta fennálló üzleti kapcsolatnak köszönhetően Anna a raktárrészlegen talált állást, és egészen a nyugdíjazásáig ott dolgozott.

Az egykori boltot Jost lakássá építtette át, majd Anna rendelkezésére bocsátotta. Továbbra is megmaradtak a szoros kötelékek Jost és Anna családjai között, a Jost háztartást Anna egészen a férfi haláláig vezette. Végrendeletében a férfi élete végéig szóló, lakbér megfizetése nélküli lakáshasználatot biztosított neki. Anna élt ezzel a jogával, amig be nem költözött az idősek otthonába. Ez a hála egyfajta kifejezése volt Anna Göltl fáradhatatlan erőfeszítéséért, amit Jost boltjai és családja iránt tanúsított.

Írta: Johann Geigl