Nálunk járt a Jó pásztor szobor alkotójának leszármazottja

Nálunk járt a Jó pásztor szobor alkotójának leszármazottja

A Jó pásztor szobor restaurálása során nemcsak az derült ki, hogy eredetileg milyen színű volt a szobor, hanem az is, hogy ki készítette: a Maxwald kőfaragó vállalkozás, amelynek székhelye a burgenlandi Nezsiderben (Neusiedl am See) van. A „Maxwald Nezsider” felirat a talapzat megtisztításakor vált láthatóvá.

 

A céget Georg Maxwald szobrász és kőfaragómester alapította 1888-ban, s jelenleg dédunokája, Wolfgang Maxwald vezeti. Wolfgang Maxwald meghívást kapott a szobor 2018. június 24-i avatóünnepségére, amelyen ugyan nem tudott részt venni, de másnap feleségével megtekintette az alkotást, majd köszönőlevelet írt és fényképeket is küldött.

„Vorerst danke für die Einladung. Wir waren am Wochenende auf einer Messe und konnten daher bei der Einweihung der Statue nicht dabei sein. Aber meine Frau und ich haben uns die Statue dann gestern angeschaut. Es hat uns sehr gefreut, dass die Statue auf einem schönen Platz renoviert wieder aufgestellt wurde. Wir haben auch ein paar Fotos gemacht, welche ich Ihnen im Anhang mitschicke. Nochmals herzlichen Dank für die Verständigung und ganz liebe Grüße aus Neusiedl/See.”

Magyarul: „Először is köszönöm a meghívást. A hétvégén egy vásáron voltunk, ezért nem vehettünk részt a szobor szentelésén. De a feleségem és én aztán tegnap megnéztük a szobrot. Nagyon örültünk neki, hogy a restaurált szobor egy szép helyen került ismét felavatásra. Készítettünk néhány fotót is, amelyeket mellékelve elküldök Önöknek. Még egyszer nagyon köszönöm, hogy értesített, és szeretettel üdvözlöm Neusiedl/See-ből.”